Windows Server 2012 Sürümleri ve Lisanslama

25.07.2013
17

ⓘ  Dikkat: Uzun süredir yayında olan bu yazıdaki bazı bilgiler zaman içerisinde değişmiş veya geçerliliğini yitirmiş olabilir.

Microsoft’un an itibarıyla en güncel sunucu işletim sitemi olan Windows Server 2012, özel bulut inşasına verdiği destek ve üzerinde yer alan öncü teknolojiler ile bir sunucu işletim sisteminden çok daha fazlasını vadediyor. Windows Server 2012’de yer alan geliştirmeler ve yeniliklerin yanı sıra lisanslama modelinde ve sürüm seçeneklerinde de bazı değişiklikler söz konusu. Yeni Windows Server için sürüm ve lisanslama konularında en sık karşılaşılan soruların yanıtlarını bu yazıda bulabilirsiniz.

Microsoft yazılımlarının lisanslama mantığı aslında basittir ama sahip olma yöntemleriyle birleşince bazen karmaşıklaşabiliyor. OEM, FPP, Volume, Open,  Subscription, Enterprise Agreement gibi model, alt model ve lisanslama programlarının sunduğu farklı sahip olma avantajlarını iyi anlamak gerektiğinden bu seçeneklerden birini tercih etmeden önce satın alma işini yapacağınız yetkili satıcıdan bilgi almak her zaman iyi bir yöntemdir. Bu yazıda satın alma modellerinden ziyade Windows Server 2012 sürümleri ve lisanslama mantığı hakkında bilgiler yer alır.

Sürümler

Enterprise Edition, Web Edition, HPC Edition gibi geçmişte kullanılan bazı sürümler Windows Server 2012 ile birlikle artık sonlanmış durumda. Yeni Windows Server için 4 ana sürüm mevcut ki aslında bunlardan sadece ikisi kurumsal (geniş ölçekli) yapıları ilgilendiriyor.

Windows Server 2012 Datacenter

Tüm yeni ve geliştirilmiş Windows Server teknolojilerine sahiptir ve işlemci (soket) başına lisanslanır. Teorik olarak sınırsız sayıda kullanıcıya destek verebilir. Sunucu lisansı dışında üzerinde çalışacak servislere göre ayrıca CAL (Client Access License) gereken durumlar vardır. Sunucu sanallaştırmanın yoğun olarak kullanıldığı ortamlar için tavsiye edilir çünkü en önemli avantajı aynı sunucu üzerinde bir fiziksel ve sınırsız sayıda sanal kopya (instance) olarak çalışma hakkına sahip olmasıdır. Sadece Volume Licensing ve OEM olarak temin edilebilir.

Windows Server 2012 Standard

Tüm yeni ve geliştirilmiş Windows Server teknolojilerine sahiptir (Failover Clustering dahil) ve yine işlemci (soket) başına lisanslanır. Teknik özellikler/yetenekler ve lisanslama modeli açısından Datacenter sürüm ile aynıdır. Teorik olarak sınırsız sayıda kullanıcıya destek verebilir. Sunucu lisansı dışında üzerinde çalışacak servislere göre ayrıca CAL (Client Access License) gereken durumlar vardır. Sunucu sanallaştırmanın daha az olduğu veya sanallaştırılmamış ortamlar için tavsiye edilir çünkü Datacenter sürümüne göre en önemli handikabı aynı sunucu üzerinde bir fiziksel ve en fazla iki sanal kopya (instance) olarak çalışma hakkına sahip olmasıdır. Eğer bu ürün ile sanallaştırmaya devam etmek istiyorsanız, ücretsiz iki sanal işletim sistemi sonrasında kuracağınız her yeni sanal işletim sisteminin kendi lisansına sahip olması gerekir. Örneğin yeni bir Windows Server 2012 Standard daha satın alarak +2 sanal kopya kurma hakkı elde edebileceğiniz gibi elinizdeki mevcut Open lisansları kullanarak da genişleyebilirsiniz. Retail, Volume Licensing ve OEM olarak temin edilebilir.

Windows Server Essentials

Eski Small Business Server’ın yerine geçen sürümdür. Daha çok küçük işletmeler için uygundur çünkü üzerinde tüm özellikler yer almaz (örneğin Hyper-V) ve bazı limitleri vardır. En fazla iki soket işlemciye ve 64GB RAM’e kadar destek verebilir. Erişim konusunda ise 25 kullanıcı 250 uzak masaüstü bağlantısı ve 50 cihaz ile sınırlıdır. Yönetim modunda 2 eş zamanlı uzak masaüstü bağlantısı destekler ama bu sürüm üzerinde uygulama/oturum modunda eş zamanlı uzak masa üstü bağlantısı (Remote Desktop Session Host) desteği yoktur. Ayrıca 250 50 Routing and Remote Access bağlantısı ile 50 10 IAS bağlantısı destekler. İşlemci başına lisanslama modelinden farklı olarak sunucu başına lisanslanır. Sanallaştırma yeteneği veya ek sanallaştırma avantajı/hakkı yoktur ancak tek kopya olmak şartı ile bir sanallaştırma platformu üzerine sanal sunucu olarak kurulabilir. Retail, Volume Licensing ve OEM olarak temin edilebilir.

ⓘ  22.07.2014 / Güncelleme:

Bu dokumanın hazırlandığı tarihte geçerli olan lisanslama bilgilerine göre, “Windows Server 2012 Essentials” sürümü üzerinde 25 adete kadar kullanıcı hesabı oluşturulabilir, bu 25 kullanıcı hesabıyla 250 adete kadar eş zamanlı Uzak Masaüstü Bağlantısı oturumu açılabilir ve IAS üzerinde 50 adete kadar cihaz (Switch, Router vb.) kabul edilebilir. Bu lisanslama bilgileri, yazı hazırlandığı tarihteki resmi kaynaklardan alınmıştır. Örneğin aşağıdaki belgenin 4. sayfasında sağdaki tablo ve 4 numaralı açıklama.

Ancak bu konuda bir değişiklik gerçekleşmiş ve birkaç ay sonra yukarıdaki belge Microsoft tarafından yayından kaldırılmış. Benim arşivimde olduğu için görmeniz adına yukarıda paylaştım. Ardından güncellenerek aşağıdaki yeni belge yayınlanmış.

Son yayınlanan bu belgeye göre “Windows Server 2012 Essentials” sürümü yine 25 adete kadar kullanıcı hesabı destekler ama Uzak Masaüstü Bağlantısı desteği 0 (sıfır)′dır. Sadece Remote Desktop Gateway olarak yapılandırılabilir ancak bu, Remote Desktop Session Host desteği sağlamaz. Yine bu belgede RRAS bağlantı desteği 250 yerine 50, IAS bağlantı desteği 50 yerine 10 olarak değiştirilmiş. Muhtemelen Microsoft ilk duyurularda ve yayınladığı belgelerde bir karışıklık yaptı ve bu yüzden bilgileri daha sonra değiştirmek durumunda kaldı veya bir nedenden ötürü lisanslama politikasında değişikliğe gidildi. Siz Windows Server 2012 Essentials Uzak Masaüstü Bağlantısı, RRAS ve IAS erişim limitleri konusunda yukarıdaki son bilgileri referans alabilirsiniz. Yeni belgenin resmi indirme bağlantısına ise buradan ulaşabilirsiniz.

Windows Server Foundation

Çok daha küçük işletmeler ve giriş seviyesi ihtiyaçlar için tavsiye edilir. Üzerinde bazı servis ve özellikler yer almaz. Ailede en fazla limite sahip sürümlerden biridir. Tek soket işlemciye ve 32GB RAM’e kadar destek verir. Erişim konusunda ise 15 kullanıcı ve 20 50 uzak masaüstü bağlantısı ile sınırlıdır. Essentials sürümü gibi sunucu başına lisanslanır. Sanallaştırma yeteneği veya ek sanallaştırma avantajı/hakkı yoktur ve sanal olarak çalışamaz çünkü OEM tabanlı bir sürümdür. Sadece OEM olarak temin edilebilir.

ⓘ  18.09.2014 / Güncelleme:

Windows Server Foundation üzerinde Uzak Masaüstü Servisleri (Remote Desktop Services) için eş zamanlı bağlantı/oturum limiti, hala yayında olan son lisanslama belgesine göre 50 adettir. Bu bilginin resmi kaynağı için aşağıdaki belgenin 4. sayfasına bakabilirsiniz.

En fazla 15 kullanıcı hesabı oluşturulabilen bir sistemde 50 adete kadar uzak masaüstü oturumu desteklenmesi biraz ilginç tabi :) ama aynı kullanıcı hesabıyla birden fazla oturum açılabildiği düşünüldüğünde 15 hesap ile 50 eş zamanlı bağlantıya ulaşmak pek tabi mümkün. Son dönemde Microsoft Türkiye iletişim hattı ile görüşen bazı blog takipçilerinin aktardığına göre Windows Server Foundation üzerinde uygulama/oturum paylaşımı amaçlı eş zamanlı Uzak Masaüstü Bağlantısı desteklenmediği yönünde bilgiler aktarılmış. Hala yürürlükte olan küresel ve yazılı lisanslama belgelerine göre benim fikrim şöyle:

Windows Server 2012 Foundation Edition üzerinde 50 adete kadar Uzak Masaüstü Bağlantısı (Remote Desktop Services) desteklenir (Referans: Üstteki belgenin 4. sayfası). Windows Server 2012 Foundation sürümü, Windows Server 2012 Essentials’dan farklı olarak DC görevinde olmak zorunda değildir. Yani gerektiğinde Workgroup olarak bırakabilirsiniz. Öte yandan Windows Server 2012 Foundation kurduğunuzda onu aynı zamanda bir DC olarak kullanmak isterseniz, AD Domain servislerini de yüklemeniz gerekir ve bu mümkündür. Ancak Microsoft, DC görevindeki sunucular üzerinde Uzak Masaüstü Bağlantısı servilerinin çalıştırılmasını önermez, hatta bazı senaryolarda desteklemez. Hal böyle olunca da tuhaf bir kısır döngü oluşuyor: Windows Server 2012 Foundation kağıt üzerinde 50 Uzak Masaüstü Bağlantısı destekliyor ama ortamda DC olarak yapılandırılırsa üzerinde Uzak Masaüstü Bağlantısı servisleri önerilmiyor. İşte bu “önerilmiyor” meselesi sanırım müşteriye “desteklenmiyor” şeklinde aktarılıyor. Ancak ortada bunu engelleyecek teknik bir engel olmadığı açık.

Anlaşılacağı üzere kurumsal yapılarda ağırlıklı olarak tercih edilecek iki sürüm söz konusu: Windows Server 2012 Standard Edition ve Windows Server 2012 Datacenter Edition. Yukarıdaki 4 ana sürüme ek olarak Windows Storage Server, Microsoft Hyper-V Server, Windows MultiPoint Server gibi bazı özelleştirilmiş sürümler de mevcuttur. Sürümler arası özellik farkları ve limitler için referans alabileceğiniz bir karşılaştırma tablosuna buradan ulaşabilirsiniz.

Windows Server 2008 ve 2012 Sunucu Lisanslama Modeli

Windows Server 2012 öncesinde sık tercih edilen sürümlerin lisanslama modeli biraz farklıydı. Örneğin Windows Server 2008 R2 Standard ve Enterprise sürümler fiziksel işlemci sayısından bağımsız olarak sunucu başına lisanslanırken Datacenter sürüm fiziksel işlemci başına lisanslanıyordu, bir lisans bir işlemciyi kapsıyor ve en az iki işlemci için lisansı satın almak gerekiyordu. Windows Server 2012 ile birlikte Enterprise sürüm artık yok, Standard Edition ve Datacenter Edition olmak üzere iki ana sürüm var ve her ikisi de işlemci başına lisanslanıyor. Sürümlerin teknik yetenekleri aynı, her lisans sunucu üzerindeki iki fiziksel işlemciyi (soket) kapsıyor, aralarındaki tek fark ise sahip olunan sanal kopya çalıştırma hakkı ve bir de fiyat tabii ki :) Ayrıca bazı Windows Server hizmetlerinden faydalanan kullanıcılar için ayrıca İstemci Erişim Lisansı (CAL) gerektiğini unutmayın.

Windows Server 2008 Sunucu Lisanslama Modeli

Windows Server 2008 R2 sürümlerine kadar geçerli olan sunucu başına lisanslama modelinde (Datacenter sürümü hariç) fiziksel sunucu üzerindeki işlemci sayısı lisanslama açısında önemli değildi. Yaygın olan sürümler arasında sadece Datacenter sürümü geçmişte de işlemci başına lisanslanıyordu.Windows Server 2008 Lisanslama 1

Yukarıdaki 2 soket işlemciye sahip fiziksel sunucuyu Windows Server 2008 R2 sürümleriyle lisanslamak istediğinizde aşağıdaki seçeneklerden birine ihtiyacınız vardı.

  • 1 Adet Windows Server 2008 R2 Standard (sunucu başına)
  • 1 Adet Windows Server 2008 R2 Enterprise (sunucu başına)
  • 2 Adet Windows Server 2008 R2 Datacenter (bir lisans bir işlemciye kadar)

Windows Server 2008 Lisanslama 2

Aynı ürünler için bir de yukarıdaki 4 soket işlemciye sahip sunucuyu ele alalım. Bu fiziksel sunucuyu Windows Server 2008 R2 sürümleriyle lisanslamak istediğinizde aşağıdaki seçeneklerden birine ihtiyacınız vardı.

  • 1 Adet Windows Server 2008 R2 Standard
  • 1 Adet Windows Server 2008 R2 Enterprise
  • 4 Adet Windows Server 2008 R2 Datacenter (bir lisans bir işlemciye kadar)

Windows Server 2012 Sunucu Lisanslama Modeli

Windows Server 2012 ile birlikte yaygın olan sürüm sayısı Standard ve Datacenter olmak üzere ikiye indi, sürümler teknik özellikler açısından eşitlendi ve artık her ikisi de işlemci başına lisanslanıyor. İşlemciler üzerindeki çekirdek sayısı için bir limit yok. Hyper-threading gibi yazılımsal olarak çekirdek taklit eden teknolojiler de bu konuda bağlayıcı değil.

Windows Server 2012 Lisanslama 1

Yukarıdaki 2 soket işlemciye sahip fiziksel sunucuyu yaygın olarak kullanılan Windows Server 2012 sürümleriyle lisanslamak istediğinizde aşağıdaki seçeneklerden birine ihtiyacınız var.

  • 1 Adet Windows Server 2012 Standard (bir lisans 2 işlemciye kadar)
  • 1 Adet Windows Server 2012 Datacenter (bir lisans 2 işlemciye kadar)

Windows Server 2012 Lisanslama 2

Aynı ürünler için bir de yukarıdaki 4 soket işlemciye sahip sunucuyu ele alalım. Bu fiziksel sunucuyu Windows Server 2012 sürümleriyle lisanslamak istediğinizde aşağıdaki seçeneklerden birine ihtiyacınız var.

  • 2 Adet Windows Server 2012 Standard (bir lisans 2 işlemciye kadar)
  • 2 Adet Windows Server 2012 Datacenter (bir lisans 2 işlemciye kadar)

Lisans Dönüşümü

Özellikle kurumsal müşteriler Windows Server satın alırken yazılım güvencesi (software assurance) olarak adlandırılan bir ek lisans tercih ederler. Yazılım güvencesi ile, güvence süresi boyunca (genelde 2 yıldır) ilgili ürün için çıkan yeni sürümleri ücretsiz olarak kullanma hakkına sahip olursunuz. Örneğin geçen sene başında piyasadaki en güncel sürüm olan Windows Server 2008 R2 Standard ürününden yazılım güvencesi ile birlikte 2 adet satın aldığınızı kabul edelim. Bu durumda bu gün 2 adet Windows Server 2012 Standard sürümünü tekrar satın almadan kullanma hakkına sahip olacaktınız. Tabii eski sürümü kaldırmak veya yükseltmek koşuluyla yani toplam lisans kullanım hakkınızı aşmadan.

Yazılım güvenceli Windows Server 2008 R2 müşterileri Windows Server 2012 dönüşüm oranları için aşağıdaki tabloyu referans alabilirler.

Windows Server 2012 Dönüşümü

Bu tabloya göre, yazılım güvencesi ile satın alınmış her 2 adet Windows Server 2008 R2 Datacenter lisansı 2:1 dönüşüm oranı ile 1 adet Windows Server 2012 Datacenter olarak kullanılabiliyor. Yazılım güvencesi ile satın alınmış her bir Windows Server 2008 R2 Standard ise 1:1 dönüşüm oranı ile yine bir adet Windows Server 2012 Standard olarak kullanılabiliyor. Windows Server 2008 R2 zamanında var olan ancak yeni sürümle birlikte sonlanan ve Windows Server 2012 ailesinde sürüm olarak bire bir karşılığı olmayan ürünler ise Windows Server 2012 Standard sürüme dönüşüyor.

Sanal Kopya Hakları (instance)

Çalışan her bir Windows Server kopyasına instance (örnek) diyoruz. Bir instance, sunucu üzerinde fiziksel veya sanal olarak çalışıyor olabilir. Windows Server 2012 Standard veya Datacenter sürümlerini fiziksel kopya şeklinde çalıştırabileceğiniz gibi çeşitli platformlar üzerinde sanal kopyalar şeklinde de çalıştırabilirsiniz. Windows Server 2012 Standard ve Datacenter arasındaki en önemli fark, sürümlerin sunduğu sanal kopya çalışma hakkıdır. İki işlemcili bir sunucu üzerinde Windows Server 2012 Standard 2 adet, Windows Server 2012 Datacenter ise teoride sınırsız sayıda sanal kopya kurma hakkı sunar.

Örneğin bir Windows Server 2012 Standard işletim sistemini iki işlemcili bir sunucuya kurduktan sonra aynı sunucu üzerinde Hyper-V rolünü aktif ederek iki adet daha sanal kopya kurma hakkı elde edebilirsiniz. Bu modele kısaca “bir fiziksel iki sanal” diyoruz. Veya hiç fiziksel sunucu kurmadan ve kurma hakkından feragat ederek VMware ESX/ESXi, XenServer, RedHat gibi SVVP üyesi herhangi bir sanallaştırma platformu üzerinde de iki adet sanal Windows Server 2012 Standard kurup çalıştırabilirsiniz. Tüm bu senaryolarda yine lisans başına iki adet işlemci lisanslama mantığı geçerlidir.

Örneğin bir Windows Server 2012 Datacenter işletim sistemini iki işlemcili bir sunucuya kurduktan sonra aynı sunucu üzerinde Hyper-V rolünü aktif ederek teoride sınırsız sayıda sanal kopya kurma hakkı elde edebilirsiniz. Bu modele de kısaca “bir fiziksel sınırsız sanal” diyoruz. Veya yine hiç fiziksel sunucu kurmadan ve kurma hakkından feragat ederek VMware ESX/ESXi, XenServer, RedHat gibi SVVP üyesi herhangi bir sanallaştırma platformu üzerinde sınırsız sayıda sanal Windows Server 2012 Datacenter kurup çalıştırmak mümkün. Bu senaryolarda da iki adet işlemci lisanslama mantığı geçerlidir.

Kullanıcı/Aygıt Erişim Lisansları (CAL)

Önceki Windows Server sürümlerinde olduğu gibi 2012 sürümleri için de kullanıcı veya aygıt başına erişim lisansı (CAL) gereksinimi devam ediyor. Windows Server sunucu lisansı, sunucu üzerine kurulan fiziksel veya sanal işletim sistemi kopyasını (instance) kapsayan bir lisanstır. Bu işletim sistemi üzerinden verilen bazı servisler için ayrıca kullanıcı veya aygıt başına İstemci Erişim Lisansı (Client Access License) satın almak gerekebilir. Bu konuda şu altın kuralı aklınızdan çıkartmayın: Windows Server’dan hizmet alan bir kullanıcı veya aygıt kimlik doğrulayarak kaynaklara erişiyorsa, o kullanıcı veya aygıt için 1 adet Windows Server CAL gerekir. Bazı senaryolarda ise Windows Server CAL’a ek olarak bir de ilgili servis için özel bir CAL ihtiyacı daha oluşur. Örneğin RDS, RMS, vb…

Yorumlar (17)

  1. Hasan Yılmaz

    Gerçekten güzel bir site çok işime yaradı.

  2. Volkan Ozel

    Cok net bilgiler. Tesekkurler..

  3. Gürhan Şavlı

    Benim farklı bir sorum olacak. Elimizde Server 2012 Datacenter Open License olarak bulunuyor. Sunucumuzdaki işletim sistemini Server 2012 R2’ye yükseltme şansımız bulunuyor mu? Daha doğrusu tekrar lisans ücreti vermeden yükseltme şansımız bulunuyor mu? Bu konuda çok fazla araştırma yapmama rağmen düzgün ve açık bir bilgi bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.

    Teşekkürler.

  4. Serhat AKINCI

    “Windows Server 2012” ve “Windows Server 2012 R2” farklı işletim sistemleridir. Eğer Windows Server 2012’yi satın alırken Yazılım Güvencesi (Software Assurance) ile birlikte aldıysanız, belirli bir süre boyunca ücretsiz olarak üst sürüme geçme hakkınız olur; bu durumda R2’ye ücretsiz yükseltebilirsiniz. Eğer herhangi bir Yazılım Güvencesi veya Anlaşma kapsamında değilseniz, R2’yi veya yükseltme hakkını ayrıca satın alarak yükseltmeniz gerekir.

  5. BURAK

    Çok yararlı oldu bizim için tercih sebebimiz oldunuz. Teşekkürler.

  6. İsmail Kartopu

    Serhat hocam makale çok açıklayıcı olmuş.Lisanslama mantığını
    iyice kavradım.Emeğinize sağlık.

  7. Ergün YILDIZ

    Elinize sağlık Serhat Hocam. A dan Z ye Windows Server lisanslama ile her var şey bu yazıda.

  8. REYHAN ÖZÇELİK

    Windows Server Essentials

    Eski Small Business Server ‘ın yerine geçen sürümdür. Daha çok küçük işletmeler için uygundur çünkü üzerinde tüm özellikler yer almaz (Hyper-V gibi) ve bazı limitleri vardır. En fazla iki soket işlemciye ve 64GB RAM’e kadar destek verebilir. Erişim konusunda ise 25 kullanıcı, 250 uzak masaüstü bağlantısı ve 50 cihaz ile sınırlıdır. İşlemci başına lisanslama modelinden farklı olarak sunucu başına lisanslanır. Sanallaştırma yeteneği veya ek sanallaştırma avantajı yoktur ancak tek kopya olmak şartı ile sanal olarak çalışabilir. Retail, Volume Licensing ve OEM olarak temin edilebilir.

    bu paragrafta “25 kullanıcı, 250 uzak masaüstü bağlantısı ve 50 cihaz ile sınırlıdır” cümlesi ile neyi kastettiniz?
    cevap yazabilirseniz sevinirim.

  9. Serhat AKINCI

    Merhaba,

    Cümle gayet açık aslında. Bu dokumanın hazırlandığı tarihte geçerli olan bilgilere göre “Windows Server 2012 Essentials” sürümü üzerinde 25 adete kadar kullanıcı hesabı oluşturulabilir, bu 25 kullanıcı hesabıyla 250 adete kadar eş zamanlı Uzak Masaüstü Bağlantısı oturumu açılabilir ve IAS üzerinde 50 adete kadar cihaz kabul edilebilir. (Switch, Router vb.)

    Bu lisanslama bilgileri, yazı hazırlandığı tarihteki resmi kaynaklardan alınmıştır. Örneğin aşağıdaki belgenin 4. sayfasında sağdaki tablo ve 4 numaralı açıklama.

    http://www.serhatakinci.com/files/WS2012_Licensing-Pricing_Datasheet-Old.pdf

    Ancak bu konuda bir değişiklik gerçekleşmiş ve birkaç ay sonra yukarıdaki belge Microsoft tarafından yayından kaldırılmış. Benim arşivimde olduğu için görmeniz adına yukarıda paylaştım.

    Ardından güncellenerek aşağıdaki belge yayınlanmış.

    http://www.serhatakinci.com/files/WS2012_Licensing-Pricing_Datasheet-New.pdf

    Son yayınlanan bu belgeye göre “Windows Server 2012 Essentials” sürümü yine 25 adete kadar kullanıcı hesabı destekler ama Uzak Masaüstü Bağlantısı desteği 0’dır. Sadece Remote Desktop Gateway olarak yapılandırılabilir ancak bu Remote Desktop Session Host desteği sağlamaz. Yine bu belgede IAS’a bağlantı desteği 50 yerine 10 olarak değiştirilmiş.

    Muhtemelen Microsoft ilk dönemdeki duyurularda ve yayınladığı belgelerde bir karışıklık yaptı ve bu yüzden bilgileri daha sonra değiştirmek durumunda kaldı. Siz yukarıdaki son belgeyi referans alabilirsiniz. Resmi indirme bağlantısı da aşağıdadır.

    http://download.microsoft.com/download/0/4/B/04BD0EB1-42FE-488B-919F-3981EF9B2101/WS2012_Licensing-Pricing_Datasheet.pdf

    Bu arada tam da bu yüzden benim yazımın başında aşağıdaki uyarı yer alıyor :)

    UYARI: Yazıda yer alan bilgiler yayımlandığı tarih itibarı ile güncel olup ilerleyen zaman içerisinde kısmen veya tamamen değişikliğe uğrayabilir. (23.07.2013)

  10. sedat gürses

    Bugün microsoft ile görüştüm, bana foundation sürümünde uzak masaüstü cal alsam dahi 2 kullanıcıdan fazlasının kullanamayacagını soyledi. Bunun

  11. Serhat AKINCI

    Merhaba Sedat – Hala yayında olan Windows Server 2012 lisanslama belgelerine göre Windows Server 2012 Foundation sürümü 50 eş zamanlı kullanıcıya kadar Uzak Masaüstü Bağlantısı destekler. Bu bilgiyi sağlayan lisanslama belgesine ve diğer ilave bilgilere, yazıya eklediğim – Güncelleme (18.9.2014) – bölümünden ulaşabilirsin.

  12. Ahmet

    Öncelikle elinize sağlık hocam.

    Benim sorum şu yönde.Server 2012 Standart editionımız var.Tek bir işlemcili hp sunucu üzerinde kurulu.Şimdi uzak kullanıcı ihtiyacı doğdu ve server 2012’de terminal hizmetleri lisanslaması için active directory ihtiyacı var.Fakat SQL Standartın çalıştığı bu sisteme AD kurmak istemiyoruz.Hyper V yi açıp, birinci sanal sunucuya SQLi, ikinci sanal sunucuyada Windows Server 2008 R2 yi kurup, ikinci sanal sunucudaki 2008i downgrade mantığı ile kullanabilir miyiz?Yoksa ikinci sanalda 2012 ile beraber AD kurmak zorunda mıyız?

  13. Salih Bilgin

    Microsoft’tan daha anlaşılır olmuş. Emeğinize sağlık. Teşekkürler.

  14. Hakan

    Çok teşekkürler çok açıklayıcı olmuş.

  15. Ekrem

    Verilen örneklerle çok açıklayıcı bir anlatım olmuş. Teşekkürler.

  16. metehan

    merhabalar ben dell t110 modeli bir sunucu almayı düşünüyorum üzerinde server 2012 r2 Foundation var şimdi bunun üzerindeki lisansla remote desktop uzak bağlantı kaç kullanıcıya kadar yapabilirim. yada rdp lisansı satın alabilirmiyim.

  17. Ebru

    Merhaba, windows 2012 r2 foundation yüklü hp server üzerine ayar değiştirmeden windows 2016 server stf yükleyebilirmiyim. server’ı silmede ya da sıfırdan kurulum yapmak istemiyorum tabiki mümkünse, Teşekkürler.

Yorum Ekle

* Gerekli

* Gerekli

* Tercihen